Over de auteurs

Dit boek is geschreven door Marije Gmelig Meyling, Laura Postma, Esther Tijhof en Monique van der Werf, vier geneeskundestudenten. Voor hun bachelorscriptie deden zij onderzoek naar de emoties die spelen bij kinderen na het overlijden van een klasgenoot. 

Het onderzoek en de ontwikkeling van het boek zijn uitgevoerd onder begeleiding van dr. Erik Loeffen. Hij is arts in opleiding tot kinderarts en epidemioloog. In 2019 is hij gepromoveerd op het verbeteren van ondersteunende en palliatieve zorg voor kinderen met kanker.

Bachelorscriptie

Als onderdeel van het derde studiejaar geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen moeten studenten in groepen een wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en daar een toepasselijk product bij ontwerpen.

De vier schrijfsters van dit boek hadden een gezamenlijke interesse voor de kindergeneeskunde en de palliatieve zorg. Het onderwerp van hun bachelorscriptie is een combinatie van deze twee vakken.

Het doel van het wetenschappelijk onderzoek was het identificeren van de emoties die kinderen van vier tot acht jaar ervaren na het overlijden van een klasgenoot. Het prentenboek is gebaseerd op de resultaten.

Het prentenboek

De inspiratie voor het prentenboek komt voort uit boeken over rouwverwerking die de studenten zelf in de bovenbouw van de basisschool hebben gelezen. Na een zoektocht naar gelijksoortige boeken voor jongere kinderen, ontdekten zij dat er geen prentenboeken bestonden waarin de rouwverwerking van een klas werd beschreven. Hierop besloten zij de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek te gebruiken bij het schrijven van een prentenboek, bedoeld voor kinderen van vier tot acht jaar oud die een klasgenoot hebben verloren.